Västbo Fågelklubbs program 2019

Onsdagen den 13 mars

Årsmöte i Torghuset Smålandsstenar. Klubben bjuder på fika. Tid: Kl 19.00
Efter årsmötet kommer Henrik Grahn, Forsheda att visa bilder och berätta om ”5-10 års fågelskådning i svensk natur”.

Tisdagen den 26 mars  Ugglelyssning
Eftersom det verkar som om de bästa ugglemarkerna finns runt Anderstorp så samlas vi där och åker sedan ut till de platser som ansvarig lyssnat in i förväg. Vi hoppas på att vintern då släppt sitt grepp och att det inte blåser för mycket. Kvällen avslutas med korvgrillning på lämplig plats. Klubben bjuder på korv och bröd. Dricka medtages.
Samling kl 18.00 vid Hemköps (Coop) parkering i Anderstorp. Ansvarig: L-G. Hellman.

Torsdagen den 9 maj
Dravenkväll. I fjol kom  10 deltagare till årets Dravenkväll i strålande sol, dock var vinden lite väl frisk och något kall! Det var lite svårskådat eftersom det vuxit upp en hel del sly vid gömslet, men vi såg iaf årta, skedand, stjärtand, vigg, brun kärrhök, rödbena mm. Vi förflyttade oss i skymningen till Väcklingetornet för att försöka höra nattens våtmarksläten och nu hade vinden avtagit så vi kunde höra flera spelande vattenrallar och en småfläckig sumphöna på avstånd, även en lärkfalks typiska läte hördes.
Ta med varm dryck och något att äta därtill så blir nog kvällen en höjdare.
Samling  kl 20.00 vid parkeringen till Gömslet. Ansvarig: Johan Truvé.

Fredagen den 14 juni
Nattsångarexkursion i Draven-och Bolmenområdet. En av årets trevligaste fågelupplevelser är att ge sej ut i skymningen och lyssna till alla ljud som hörs i den mörka sommarnatten. Vi kan kanske förvänta oss kärrsångare, sävsångare, rörsångare, ugglor, vaktlar, kornknarrar och sumphöns.
Samling vid Gömsleparkeringen vid Draven kl 22.00. Ansvarig: Stefan Andersson.

Torsdagen den 22 augusti
Trankväll vid Liljenäsviken. Vi fortsätter denna tradition att samlas vid Liljenäsviken och njuta av tranflockarna som i solnedgången kommer inflygande och går ner i viken för övernattning.
I fjol samlades 16 deltagare denna ljumma och stilla sensommarkväll. Rekordlågt vatten efter en rekordvarm sommar lockade inte så många tranor, det blev totalt tre tranor under kvällen, vilket torde vara den sämsta noteringen någonsin under denna aktivitet. Annars kunde vi bl a notera 10 Ljungpipare, 1 kustsnäppa, 2 Kärrsnäppor, 5 Strandpipare, 1 Sandlöpare, denna underbara kväll med nästan full måne.
Samling vid parkeringen på vägen ut till Grönhammar (i den skarpa kurvan) kl 19.00.
Ansvarig: Peter Müller.

Söndagen 15 september
Vandring runt Draven. Vi vandrar inte runt hela sjön, eftersom det visat sej att vandringen runt norra delen varit ganska ointressant ur fågelsynpunkt. Därför vandrar vi från gömslet och söderut till Fridsnäs, Kinnaberg och Väcklinge. Klubben bjuder på både korv och något att dricka till. Återtransport från Väcklinge till Hamra går att ordna för dom som inte vill gå tillbaka samma väg.
Start från parkeringen vid Gömslet kl 9.00. Ansvarig: Stefan Andersson

Lördagen/söndagen 2 / 3 november
Smålandsartrally. Vi deltar i denna tävling mellan Smålandsklubbarna där det gäller att observera så många arter som möjligt inom sitt område. Mer information om rapportmottagare mm kommer på hemsidan.

För alla utflykter gäller att matsäck tas med om det inte framgår att klubben bjuder.