Västbo Fågelklubbs program 2018

Onsdagen den 7 mars

Årsmöte i Torghuset Smålandsstenar. Klubben bjuder på fika. Tid: Kl 19.00

Efter årsmötet kommer Tommy Lundberg, Öxabäck att visa bilder och berätta om ”Fågelmöten i svensk natur”. Fåglar från fjäll till västgötaskog. Se hans bilder på www.naturbild.fotosidan.se

Torsdagen den 22 mars Ugglelyssning
Eftersom det verkar som om de bästa ugglemarkerna finns runt Anderstorp så samlas vi där och åker sedan ut till de platser som ansvarig lyssnat in i förväg. Vi hoppas på att vintern då släppt sitt grepp och att det inte blåser för mycket. Kvällen avslutas med korvgrillning på lämplig plats. Klubben bjuder på korv och bröd. Dricka medtages.
Samling kl 18.00 vid Hemköps (Coop) parkering i Anderstorp. Ansvarig: L-G. Hellman.

Torsdagen den 3 maj
Dravenkväll. I fjol kom hela 17 deltagare till årets Dravenkväll i strålande sol, dock var vinden lite väl frisk och något kall! En hel del fåglar kunde iaf ses från gömslet! Bla Skedand, Bläsand och 4 Brunänder! Även en del vadare tex 2 Svartsnäppor, 2 Gluttsnäppor, 2 Brushanar, en del Rödbenor, Grönbenor och spelande Storspov! Dessutom sågs Skäggdopping, Brun kärrhök, Fisktärna samt mängder med Tranor! Vi förflyttade oss i skymningen till Väcklingetornet för att försöka höra nattens virtuoser, men i den friska vinden fick vi nöja oss med spelande Enkelbeckasiner och någon skrikande Vattenrall.
Ta med varm dryck och något att äta därtill så blir nog kvällen en höjdare.
Samling  kl 20.00 vid parkeringen till Gömslet. Ansvarig: Johan Truvé.

Fredagen den 15 juni
Nattsångarexkursion i Draven-och Bolmenområdet. En av årets trevligaste fågelupplevelser är att ge sej ut i skymningen och lyssna till alla ljud som hörs i den mörka sommarnatten. Vi kan kanske förvänta oss kärrsångare, sävsångare, rörsångare, ugglor, vaktlar, kornknarrar och sumphöns.
Samling vid Gömsleparkeringen vid Draven kl 22.00. Ansvarig: Stefan Andersson.

Torsdagen den 23 augusti
Trankväll vid Liljenäsviken. Vi fortsätter denna tradition att samlas vid Liljenäsviken och njuta av tranflockarna som i solnedgången kommer inflygande och går ner i viken för övernattning. I fjol hade vi över 500 tranor som i strid ström kom inflygande och landade  i viken, dessutom sågs bl a
2 större strandpipare, 2 kärrsnäppor, 1 svartsnäppa och en skogsduva rastande på stranden.
Samling vid parkeringen på vägen ut till Grönhammar (i den skarpa kurvan) kl 19.00.
Ansvarig: Peter Müller.

Söndagen 9 september
Vandring runt Draven. Vi vandrar inte runt hela sjön, eftersom det visat sej att vandringen runt norra delen varit ganska ointressant ur fågelsynpunkt. Därför vandrar vi från gömslet och söderut till Fridsnäs, Kinnaberg och Väcklinge. Klubben bjuder på både korv och något att dricka till. Återtransport från Väcklinge till Hamra går att ordna för dom som inte vill gå tillbaka samma väg.
Start från parkeringen vid Gömslet kl 9.00. Ansvarig: Stefan Andersson

Lördagen/söndagen 3 / 4 november
Smålandsartrally. Vi deltar i denna tävling mellan Smålandsklubbarna där det gäller att observera så många arter som möjligt inom sitt område. Mer information om rapportmottagare mm kommer på hemsidan.

För alla utflykter gäller att matsäck tas med om det inte framgår att klubben bjuder.